Kohvik-restoran-hea-maa
Hea Maa

Hea Maa

Kohvik-restoran Pärnu ajaloolise raekoja hoovis

Kohvik-restoran Hea Maa on sündinud hea toidu armastusest

Ehkki meie kohvik-restoran Hea Maa avas ennast Teile kõigest mõned aastad tagasi, 2015. aasta juunikuus, on ta ajaloost ja väärikast minevikust läbi imbunud. 

Kohvik-restoran Hea Maa menüü. Söögikohad Pärnus, Toidukohad Pärnus

See, pealt 100 aasta vanune saalimõõdus ruum, kuhu Te ennast praegu istuma olete sättinud, oli juba enne esimese Eesti Vabariigi aega Pärnu linnapea kabinet. Vana raekoda, too klassitsistlikus stiilis kollane hoone siinsamas kõrval, on meie 1911. aastal valminud juugendstiilis juurdeehitusest omakorda pea sajand vanem ja ehitatud esmalt kaupmees Harderile elamuks. Pärast viimase surma pandi maja aga võlgade katteks müüki ning 1819. aastal osteti see keisri enese käskimisel 24100 rubla eest Pärnu komandandi majaks. 

Mõni aeg hiljem, Pärnu kindluse likvideerimisel 1835. aastal, anti maja üle linnale ning raad määras selle raekojaks. Lisaks raele tegutses majas ka foogtikohus, politsei ja vangla, ent viimane koliti keldrist õige pea kinnipidamise tarvis sobilikult ümberehitatud kõrvalhoonesse. 

Muide, see linnapea, kelle eestvedamisel kohvik-restoran Hea Maa asukohaks olev kõrvalhoone ehitati, oli Oscar Brackmann. Toosama mees, kes Pärnust kuurortlinna tegi, rannapargi rajas ja kelle eestvõttel loodi muda- ja kümblusravila ning Waldhofi tselluloosivabrik. Vähe sellest, tema linnapeaks oleku ajal sai Pärnu esimese linnana tervel suurel Tsaari-Venemaal endale elektrivalgustuse. Niivõrd tegus ja laia haardega mees oli. Me ei tea, kus täpselt Pärnu kuulsaima linnapea laud ja tool asusid, aga on ju hea mõtelda, et see just Teie praeguse istumise kohapeal on. Kas pole? Ja kui Teil siin einestamise ajal mõni eriti viljakas idee tuli, siis ilmselt just sellepärast, et koht on õige.

Lisaks meile on majas ka Pärnu Linnaorkestri kontor, Pärnu Külastuskeskus ning Linnagalerii. Ja ehkki Pärnu linnavalitsus kolis majast juba 2007. aastal, peab ajaloolise järjepidevuse hoidmiseks Pärnu linnavolikogu kord kuus oma istungeid jätkuvalt siin, teise korruse istungitesaalis. Meil on väärikad naabrid.

Kohvik-restoran Hea Maa peakokk on Soomaal üles kasvanud kirglik maitseteotsija Virkko Vendla. Just sealsetest rabadest ja metsadest on ta kaasa saanud selle ausa ja eheda, mida nüüd köögis peamiseks peab. Ta on end koolitanud Inglismaa restoranides ja seal ka üksjagu töötanud ning ehk just seetõttu on Virkko tehtul alati juures tagasitulemise mekk. Säärane, mis algab esimesest tulemisest-olemisest ja toob Teid siia, Virkko juurde, jälle tagasi.

Kohvik-restoran Hea Maa on sündinud hea toidu armastusest 1

Kohvik-restoran Hea Maa on sündinud armastusest hea eestimaise toidu vastu. Või lühemalt: eestimaitselise toidu vastu. Meil on Hea Meel, et elame Heamaaitselisel Pärnumaal.

Nime võttis meile meie hea sõber Imbi otse oma raamaturiiulist. Tema loetud 1938. aasta kirjandusnobelisti Pearl S. Bucki raamat „Hea maa“ räägib Hiina talupoegadest, kellele oma maa ja selle harimine on elu suurim eesmärk ning mõte. Imbi nägi seal ausust, kirge ja austust maa vastu. Ta nägi meid. Ja Imbil on õigus.

Previous slide
Next slide